5 najčastejších problémov s kosačkami na trávu a ich riešenie

Najčastejšími poruchami kosačky sú ťažké štartovanie, vypínanie počas kosenia alebo zvláštne zvuky vychádzajúce zvnútra stroja. Ak s nimi zápasíte, ale neviete, čo robiť, ste na správnom mieste. Poradíme vám, ako odstrániť najčastejšie problémy s kosačkami.

Muž opravující sekačku na trávu

Na opravy Najčastejšie poruchy kosačky na trávu, môžete ich odstrániť sami.

 

PRAVIDELNÁ ÚDRŽBA VÁM NESKÔR UĽAHČÍ PRÁCU A UŠETRÍ ČAS A PENIAZE.

Nie všetkým poruchám kosačky sa dá predísť, ale aj tak sa oplatí o stroj pravidelne a starostlivo starať. Dobrá údržba vám môže uľahčiť prácu a ušetriť čas strávený neskoršími obavami z možných problémov so strojom.

Pravidelná údržba kosačky zahŕňa výber kvalitného oleja, výmenu oleja alebo olejového filtra a celkové čistenie stroja po každom použití. Pred zazimovaním kosačky po sezóne to platí dvojnásobne.

 

1. Problémy se zapínáním sekačky 

Snažíte se nastartovat sekačku, ale nic se neděje? Důvodů může být hned několik. Jestli se motor protáčí, ale sekačka nechce chytnout, může být problém v kvalitě jiskry na svíčce nebo v přívodu vzduchu či paliva. 

Jako první zkontrolujte palivo v sekačce. Pokud uvnitř zbyl starší, odstátý benzín, raději jej vyměňte za nový. V dalším kroku zkontrolujte, popřípadě vyčistěte vzduchový filtr. Zaměřte se také na to, v jakém stavu je zapalovací svíčka. Pokud je její konec navlhlý, pokuste se jej vysušit. 

Zjistěte, jestli se může palivo dostat do motoru. Lepší průtok zajistíte poklepáním na karburátor. Když ani to nepomůže, nejspíše bude potřeba pořídit nový palivový filtr

V každém případě ale neuškodí, když karburátor vyčistíte. Rozeberete jej na jednotlivé části, které položíte do nádoby s lihem nebo benzínem. Opatrně s nádobou zatřeste a součástky nechte uvnitř po dobu 1 hodiny. Potom vše vysušte, profoukněte kompresorem a zkompletujte. Využít můžete také čističe karburátoru

U sekaček s manuálním startem se může stát, že se lanko zasekne a stroj potom není možné spustit. V takovém případě zkontrolujte, jestli není aktivovaná bezpečnostní brzda

 

2. VYPÍNANIE KOSAČKY POČAS CHODU

Podarilo sa vám kosačku naštartovať, ale potom alebo počas kosenia sa sama vypína? Najjednoduchším riešením je stroj vypnúť a o niekoľko minút ho opäť naštartovať. Ak "reštart" nefunguje, prejdite na ďalšie kroky.

Skontrolujte hladinu paliva v nádrži a priechod hadice z nádrže do karburátora. Ak je všetko v poriadku, uistite sa, že karburátor funguje tak, ako má, prípadne ho vyčistite. Vykonajte aj údržbu vzduchového filtra a ak jeho vyčistenie nepomôže, vymeňte ho za nový.

Na vine môže byť aj zlé palivo alebo olejová zmes v kosačke. V takom prípade je potrebné vymeniť kvapalinu za správnu, podrobnosti nájdete v príručke k stroju.

Ďalšou možnou príčinou je prehriatie motora. Tomu môžete zabrániť nastavením nožov na správnu výšku kosenia. Ak kosíte vysokú trávu, ale nože sú nastavené nízko, stroj nepobeží, motor sa prehreje a môže prestať pracovať. Aj keď je výška nožov nastavená dobre, nože a spodná časť kosačky sa môžu zablokovať nánosmi trávy. Preto sa pozrite aj na podvozok a vyčistite kosačku od pokosenej trávy.

cisteni-sekacky

Spodnú časť kosačky je dobré pravidelne čistiť, aby ste odstránili pokosenú trávu.

 

3. NEPRAVIDELNÉ ALEBO NEKVALITNÉ KOSENIE

Kosačka kosí, ale väčšina trávy zostáva rovnako dlhá? Alebo sa pri kosení vytvárajú pásy trávy, ktoré nože kosačky nepokosia? Ak áno, na vine je pravdepodobne zlé nastavenie výšky kosenia.

Skontrolujte, či je výška kosenia nastavená správne. Na väčšine kosačiek sa výška kosenia nastavuje v niekoľkých stupňoch - mali by ste si pozrieť návod na obsluhu a zistiť, ktorý z nich je vhodný pre požadovanú dĺžku trávy. Vo všeobecnosti však platí, že ideálna výška kosenia pre klasický, bežne používaný trávnik je 4 cm, zatiaľ čo zatienené plochy by sa mali kosiť o 1 až 2 cm vyššie. Okrasné trávniky by sa mali kosiť na 3 cm.

Skontrolujte aj okraj noža. Často sa uvádza, že nože by sa mali brúsiť po každých 25 hodinách kosenia, minimálne však raz ročne. To, že je to potrebné, spoznáte, ak sú konce pokosenej trávy zažltnuté a rozstrapkané. Nože sa najviac otupujú nárazmi do kameňov alebo iných predmetov pri kosení, preto všetko z trávnika odstráňte alebo sa strojom nepribližujte k tvrdým predmetom.

Nezabudnite tiež vyčistiť spodnú časť kosačky od nečistôt a pokosenej trávy. Zamerajte sa na nože aj podvozok kosačky. Použite na to suchú drevenú špachtľu alebo stierku a potom môžete tieto časti umyť vodou so saponátom. Aby ste si uľahčili čistenie, namažte podvozok olejom alebo sprejom na údržbu, vďaka čomu sa bude tráva menej prilepovať.

sekani-travy

Nože kosačky by mali byť správne nastavené na výšku kosenej trávy.

 

4. NEÚČINNÝ ZBERNÝ KONTAJNER NA POKOSENÚ TRÁVU

Kosačka kosí tak, ako má, ale tráva nepadá do zberného koša? Zamerajte sa na jej správne umiestnenie a skontrolujte zberný mechanizmus.

V prvom rade skontrolujte, či nie je zberný kôš plný. Ak je, vyprázdnite ju a skúste kosiť znova. Ak pokosená tráva stále nekončí v zbernej nádobe, skontrolujte, či je dobre umiestnená a upevnená k stroju.

Ďalšou príčinou by mohol byť upchatý priestor výjazdu. Priechod pre pokosenú trávu musí byť voľný, a ak je potrebné ho vyčistiť, kosačku najprv vypnite. V opačnom prípade by rotujúce nože mohli čokoľvek rozfúknuť a zraniť vás.

Vždy pomáha udržiavať kosačku, najmä jej spodnú časť, čistú. Po každom kosení ho zbavte nánosov trávy. Ďalej skontrolujte stav nožov. Opotrebované nože môžu byť tiež príčinou zlého zberu trávy.

Muž vysypává trávu ze sekačky do kontejneru

Pri plnení nezabudnite vyprázdniť zbernú nádobu a pravidelne kontrolujte čepele nožov.

 

5. KOSAČKA VYDÁVA NEZVYČAJNÉ ZVUKY ALEBO VIBRÁCIE

Ozývajú sa z vášho stroja zvláštne zvuky, klepanie alebo vibrácie? Skúste hľadať príčinu v uvoľnených častiach kosačky.

Začnite kontrolou jednotlivých častí kosačky, ktoré by mali držať kosačku na mieste. Patrí medzi ne výfuk, remenice alebo karburátor. Taktiež skrutky a matice by mali byť správne dotiahnuté. Ak sa vám zdá, že zo spodnej časti kosačky vychádzajú zvláštne zvuky, skontrolujte, či sú nože dobre nasadené.

Klepanie ozývajúce sa v motore je pravdepodobne spôsobené nízkou hladinou maziva. V takom prípade musíte doplniť správnu hladinu oleja v motore.

Teraz sa už nemusíte obávať opravy kosačky, pretože najbežnejšie poruchy môžete ľahko odstrániť. Ak ešte potrebujete vymeniť náhradný diel pre kosačku za nový, vyberte si z nášho online obchodu. Ak máte akékoľvek otázky, neváhajte nás kontaktovať. Naši kolegovia vám radi poradia.

Zdroj fotografií: Depositphotos.com