Ako naostriť reťaz píly a čo k tomu potrebujete

Správne a dostatočne naostrená reťaz píly je pri rezaní nevyhnutná. Je to nielen preto, že rezanie s tupou pílou je veľmi neefektívne, ale aj nebezpečné a hrozí jej rýchlejšie opotrebovanie. To, že je píla tupá, sa dá pomerne ľahko zistiť. Jej naostrenie je však tak trochu veda. Nie je to však niečo, čo by ste s našou pomocou nedokázali.

bruska-na-pilu 

 Reťaz píly by mala byť vždy dostatočne naostrená.

AKO ZISTÍM, ČI JE POTREBNÉ PÍLU NAOSTRIŤ?

Skôr či neskôr sa aj tá najostrejšia reťaz na reťazovej píle otupí. To však nie je dôvod na jej likvidáciu. Vo väčšine prípadov postačí naostrenie. Existuje niekoľko ukazovateľov, že sa vaša píla otupila. Nie vždy je to tak, že jednoducho neporeže.

Môže to byť aj tak, že:

  • reťaz nie je vtiahnutá do rezu a je potrebné vyvinúť tlak,
  • ak je reťaz príliš tupá, môže sa vyskytnúť aj dym alebo "preskakovanie" rezu v jednom alebo druhom smere,
  • môže tiež dochádzať k vibráciám alebo poskakovaniu, čo si vyžaduje zvýšenú pozornosť pri manipulácii,
  • z rezu vychádzajú skôr malé triesky ako väčšie a pevnejšie triesky.

 

Ak teda chcete, aby vaše rezy boli čo najpresnejšie, máte dve možnosti, ako to dosiahnuť - nabrúsiť reťaze alebo ich vymeniť.

PREČO JE BRÚSENIE REŤAZOVOU PÍLOU DÔLEŽITÉ?


S tupou pílou sa veľmi ťažko pracuje. Zároveň sa zvyšuje aj riziko nejakého zranenia, ktoré môže vzniknúť v dôsledku únavy z dodatočnej námahy potrebnej pri tupej reťazi. Naopak, dostatočne nabrúsené pílové reťaze vám výrazne uľahčia prácu. Okrem toho sa vyhnete vyššie uvedeným zraneniam a znížite spotrebu paliva.

motorova-pila

 So správne naostrenou pílou bude vaša práca oveľa efektívnejšia.

AKO NABRÚSIŤ REŤAZ NA MOTOROVEJ PÍLE?

Skôr ako začnete, mali by ste dodržať niekoľko nasledujúcich bodov. Predovšetkým je potrebné zabezpečiť bezpečnosť práce, ale aj dodržanie správneho postupu, ktorý je v tomto ohľade kľúčový. Preto si všetko starostlivo pripravte, aby ste dosiahli čo najlepší výsledok.

BEZPEČNOSŤ

Pred začatím brúsenia sa uistite, že reťaz na reťazovej píle je v dobrom stave. Ak je niektorý z jej zubov zlomený alebo inak poškodený, musí sa vymeniť jednotlivo alebo sa musí vymeniť celá reťaz. Ďalším krokom je zaistenie reťaze vo zveráku, ktorý zabezpečí jej stabilitu počas celého procesu brúsenia a zabráni jej skĺznutiu.

Kľúčom k úspechu je aj správna brúska na pílové reťaze. Pri práci s reťazovou pílou by sa mali vždy dodržiavať nasledujúce bezpečnostné opatrenia:

  • minimálny vek na manipuláciu s ním je stanovený na 16 rokov, 
  • používanie ochranných prostriedkov (maska, okuliare, rukavice a slúchadlá)
  • odpojenie píly od elektrickej siete alebo batérie pri manipulácii

 

ČISTENIE

Ďalším nevyhnutným krokom pri ostrení motorovej píly je jej dôkladné vyčistenie. Pred vložením reťaze do brúsky ju preto zbavte všetkých nečistôt. Pri čistení skontrolujte stav reťaze a v prípade potreby vymeňte opotrebované časti.

 cisteni-motorove-pily

Čistenie reťaze pred brúsením je absolútne nevyhnutné.

ČO JE POTREBNÉ NA BRÚSENIE?

Možno si myslíte, že na nabrúsenie motorovej píly stačí kúpiť brúsku. Skôr než sa však pustíte do tohto procesu, zastavte sa a zistite, aký typ reťaze na svojej píle vlastne máte. Ak sa chcete uistiť, pozrite sa na obal, v ktorom ste reťaz zakúpili a kde je uvedený konkrétny typ. Potom už ľahko nájdete všetky informácie potrebné na správne ošetrenie. Dôležité je napríklad vedieť, pod akým uhlom by sa mala reťaz brúsiť alebo do akej hĺbky sa môže brúsiť.

Keď budete mať jasno, nezostáva vám nič iné, len si zaobstarať brúsku na reťazové píly, ktorá vdýchne zubom vašej píly nový život a zabezpečí, že vám budú slúžiť ešte mnoho rokov. Brúsky a ďalšie brúsne nástroje pre vašu záhradnú a lesnú techniku si môžete v krátkom čase zakúpiť na Kasumex.cz. Tešíme sa na vás.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com