Ako navinúť strunu na krovinorez

Prebudili ste na jar váš krovinorez zo zimného spánku a zistili ste, že potrebujete novú strunu? Alebo vám jednoducho došla počas kosenia? V našom článku vám podrobne popíšeme, ako navinúť novú strunu, ako ju dotiahnuť a upozorníme aj na časté chyby, ktorých by ste sa mali vyvarovať.

rsz_krovinorez

Počas navíjania struny musí byť krovinorez či vyžínač vypnutý, aby ste vylúčili riziko úrazu.

 

Správna struna + správne navinutie = ideálna účinnosť

Na samom začiatku by mal byť výber správnej struny. Ak si nie ste istí, akú strunu si vybrať na svoj krovinorez, určite si nechajte poradiť od odborníka. Rozhodujúci je nielen typ vášho krovinorezu či vyžínača, ale aj účel. Žacie struny tak budete vyberať predovšetkým podľa priemeru, dĺžky a profilu (okrúhleho, štvorcového, hviezdicového). Nie každá struna sa však dá navinúť na každý krovinorez. O tom, ktorá struna je najlepšia do krovinorezu, ktorý vlastníte, sa dozviete z návodu na obsluhu alebo z informácií od výrobcu. Hlavnú úlohu tu bude zohrávať predovšetkým priemer struny.

Od výberu vhodnej struny závisí bezchybný výkon vášho stroja a účinnosť a životnosť struny, preto nepodceňte jej výber a ak si nie ste istí, neváhajte nás kontaktovať – radi vám so všetkým poradíme.

 

Čo si pripraviť pred začatím navíjania

V prvom rade je potrebné zdôrazniť, že krovinorez či vyžínač musí byť vypnutý alebo odpojený od zdroja elektrickej energie, aby ste vylúčili riziko úrazu. Ak si z nejakého dôvodu nie ste istí, či nedôjde pri manipulácii s krovinorezom k jeho zapnutiu, rozhodne pri výmene použite ochranné pomôcky. A predtým, ako začnete nasadzovať strunu, ešte raz skontrolujte kompatibilitu struny s vaším strojom

rsz_1vymena-struny-1

Otáčajte stredovou časťou hlavy v smere hodinových ručičiek postupne tak, aby šípky na oboch častiach smerovali oproti sebe.

 

Ako postupovať pri navíjaní struny do krovinorezu

Hlavy na krovinorezy vyzerajú väčšinou veľmi podobne a postup navíjania struny sa našťastie veľmi nelíši. Ako teda postupovať?

  • Na stredovej a spodnej časti žacej strunovej hlavy uvidíte šípky. Otáčajte stredovou časťou v smere hodinových ručičiek postupne tak, aby šípky na oboch častiach smerovali oproti sebe
  • Odstrihnete asi 3 metre struny, označte stred liehovou fixkou, potom strunu zasuňte do hlavy cez otvor pod šípkou a vysuňte ju cez opačný otvor. 
  • Máte strunu prevlečenú a na oboch stranách vyčnieva približne rovnako dlhý kus struny? Potom začnite strunu navíjať otáčaním stredovej plastovej časti hlavy. Na oboch stranách nechajte vyčnievať 15-20 cm struny. Ostrie na obvode ochranného krytu krovinorezu skráti strunu na požadovanú veľkosť.

 

vymena-struny-2

Každý z oboch koncov struny zaveďte do samostatného kanálika po obvode cievky a oba konce navíjajte rovnakým smerom. Potom ich prevlečte cez otvory v kryte cievky tak, aby vyčnievali von.

 

Struna sa nedá prestrčiť? Potom je potrebné rozobrať hlavu 

Ako vložiť strunu do krovinorezu, ak sú vodiace drážky struny zanesené alebo nepriechodné? Nezúfajte, je to možné! Bude to len o niečo prácnejšie, pretože budete musieť rozobrať hlavu. Ako to urobiť?

  • Na oboch stranách stlačte zarážky a otvorte hlavu. Pri demontáži jednotlivých dielov dávajte pozor na stredovú pružinu, ktorá by mohla vypadnúť.
  • Ak je hlava vo vnútri silne znečistená, radšej ju prepláchnite silným prúdom vody.
  • Cez vodiace drážky v stredovej časti hlavy prevlečte asi 3 m dlhú strunu, na ktorej ste predtým vyznačili stred liehovou fixkou. 
  • Oba konce struny nechajte rovnako dlhé a zaveďte každý z nich do samostatného kanálika po obvode cievky. Začnite ich navíjať otáčaním stredovej časti hlavy v smere šípky.
  • Oba konce struny navíjajte rovnakým smerom! Pri navíjaní strunu pridržujte, aby sa nevymotala.
  • Konce struny dlhé asi 15 cm zasuňte do aretačných drážok, ktoré sa nachádzajú po obvode hlavy.
  • Zasuňte späť stredovú pružinu a znovu zostavte jednotlivé časti hlavy. Nezabudnite prevliecť struny cez otvory v kryte cievky tak, aby vyčnievali von.
  • Nakoniec silne zatiahnite za oba konce struny, aby ste ich uvoľnili z aretačných drážok. Potom nasaďte kryt cievky tak, aby zarážky zapadli na svoje miesto.
  • Dĺžku vyčnievajúcich strún upravte povolením alebo pritiahnutím stredovej časti hlavy. 

 

rsz_vymena-struny-3

Nakoniec silne zatiahnite za oba konce struny, aby ste ich uvoľnili z aretačných drážok.

 

Aké sú najčastejšie chyby pri navíjaní a ako sa im vyhnúť?

Jednou z častých chýb je nadmerná dĺžka struny. V ideálnom prípade by mala byť struna dlhá 3 metre, ale nie viac ako 5 metrov. Ak je dlhšia, nezmestí sa do cievky a môže blokovať chod automatickej žacej strunovej hlavy

Problémom je aj príliš voľne navinutá struna. Aj tá môže brániť v plynulom odvíjaní. Zároveň neodporúčame stroje preťažovať a kosiť nimi napríklad prerastený krovinatý porast, pretože by sa mohli poškodiť. A naša univerzálna rada znie: vždy postupujte podľa pokynov výrobcu alebo sa poraďte so svojím predajcom. 

 

Pravidelne udržujte váš krovinorez

Nielen navíjanie struny na krovinorez, ale aj pravidelná údržba je kľúčom k jeho bezchybnému fungovaniu. Na benzínových krovinorezoch kontrolujte plastické mazivo v uhlovom prevode a po každých 30 hodinách prevádzky ho doplňujte. V prípade, že sa vám niektorá súčiastka pokazí, môžete si kúpiť novú v náhradných dieloch na krovinorezy.

Elektrické krovinorezy sa udržiavajú oveľa ľahšie, len musíte dávať pozor na prívodný kábel a chrániť stroj pred dažďom. S akumulátorovým krovinorezom je to podobné, len ho musíte cez zimu uskladniť v teple. V chlade či mraze totiž klesá jeho kapacita a po dlhšom čase by došlo k jeho nenávratnému poškodeniu. 

Ak ste dočítali až sem, určite už viete, ako navinúť strunu na krovinorez a ako sa o váš kroovinorez či vyžínač starať. U nás nájdete široký výber žacích strún s rôznym priemerom, profilom a dĺžkou a ak budete potrebovať s niečím poradiť, neváhajte sa na nás obrátiť.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com