Ako si vybrať správnu žaciu strunu do krovinorezu

Bez žacej struny nie je krovinorez a bez krovinorezu nie je upravená záhrada. Jedno bez druhého jednoducho nemôže existovať, ale v tomto prípade je dôležitých oveľa viac aspektov. Pri výbere správnej žacej struny je potrebné zvážiť veľa vecí a vybrať si tak tú správnu pre váš stroj a vaše potreby môže byť zložitejšie, ako ste si mysleli.

krovinorez

Výber správnej žacej struny do krovinorezu závisí od terénu, v ktorom pracujete.

 

Význam správne zvolenej žacej struny

Bez správne zvolenej žacej struny nemôže váš krovinorez dokonale plniť svoju funkciu. Okrem toho však môže nastať aj situácia, keď jeho použitie bude nielen neefektívne, ale aj nebezpečné. Výberom správnej struny preto nielenže minimalizujete riziko poranenia, ale zabezpečíte aj optimálny výkon a dlhú životnosť

 

Rozdelenie podľa tvaru

Jedným zo základných delení žacích strún je delenie podľa tvaru ich prierezu. Najčastejšie môžete nájsť struny okrúhle, hranaté alebo hviezdicové. Tvar struny má samozrejme vplyv na samotnú funkciu krovinorezu a každý je vhodný na iné účely.

 

Okrúhla žacia struna

Ide o základný profil, s ktorým určite neurobíte chybu, ak hľadáte výrobok, ktorý je odolný a má široké využitie. Opotrebováva sa pomalšie, ale v porovnaní so strunami s ostrejšími hranami si tak dobre neporadí napríklad s hustejšou vegetáciou alebo s kríkmi. Na bežnú údržbu trávnikov, okrajov chodníkov alebo menších rastlín je však rozhodne správnou voľbou. 

Vďaka svojej univerzálnosti sa navyše okrúhla žacia struna dá jednoducho namontovať a následne používať a práca s ňou je hračka. Jediné, na čo si pri jej prevádzke musíte dávať pozor, je riziko odskakujúcich úlomkov, ktoré môžu vznikať v dôsledku menšej pružnosti. Pri kosení preto odporúčame používať ochranné pomôcky, ako sú okuliare, štíty alebo rukavice.

Ak chcete vedieť, ktorá struna do krovinorezu je najlepšia, určite neurobíte chybu, ak si vyberiete okrúhlu žaciu strunu značky NEVADA alebo Tecomec, ktoré spĺňajú aj naše prísne požiadavky.

63987_zaci-struna-do-krovinorezu-2-4-mm-x-100-m-nevada-kulata-made-in-italy

50430_zaci-struna-1-6mm-x-15m-tecomec

48672_zaci-struna-2-5mm-x-80m-perform-line

 

Hranatá žacia struna

Teraz je vám to už asi jasné, že do drsnejších podmienok je vhodnejšia hranatá struna. Ľahko si totiž poradí s hustejším porastom, tvrdšími rastlinami alebo s vyššou trávou. Vďaka svojmu tvaru má totiž ostrejšie hrany, ktoré dokážu prerezať aj odolnejšie dreviny. Okrem toho sú hranaté struny ideálne aj na prácu, ktorá si vyžaduje precíznejšie kosenie – napríklad na úpravu záhonov alebo menších plôch. 

Ak už teraz viete, že hranatá žacia struna je pre vás tou správnou voľbou, nezabudnite, že hoci je veľmi ostrá, jej celková životnosť nie je taká dobrá a relatívne rýchlo sa znižuje. Na druhej strane, práca s ňou nie je v mnohých prípadoch až taká častá a na bežné kosenie vám úplne stačí okrúhla struna, ktorá má dlhšiu životnosť.

Strunou, ktorá bezpečne spĺňa všetky vyššie uvedené požiadavky, je napríklad hranatá žacia struna NEVADA, ktorú u nás nájdete v niekoľkých dĺžkach.

63081_zaci-struna-do-krovinorezu-3-0-mm-x-54m--nevada-hranata-made-in-italy

63981_zaci-struna-3-0mm-x-109m-nevada-hranata-made-in-italy

50409_zaci-struna-3-0mm-x-192m-tecomec

 

 

Iné tvary strún

Hoci sú okrúhle a hranaté žacie struny nepochybne tie najpoužívanejšie, existujú aj špeciálne, menej bežné typy. Za zmienku preto stoja napríklad hviezdicové žacie struny, ktoré sa na reze vyznačujú tvarom hviezdy a sú vhodné do podobných podmienok ako hranaté struny. 

Za zmienku stoja aj hladké struny, ktoré sú ideálne na bežné kosenie trávy a menšej vegetácie. Treba však mať na pamäti, že svoju prácu riadne odvedú najmä v mäkkom teréne, kde je potrebná šetrná starostlivosť a nie sú vhodné na boj s tvrdšími krovinami.

 

Rozdelenie podľa priemeru

Hneď ako si zvolíte správny tvar, prichádza na rad voľba priemeru a dĺžky. Opäť platí to, že voľba závisí od hustoty a odolnosti vegetácie, ktorú sa chystáte krovinorezom odstrániť. Na tieto účely platí jednoduché pravidlo:

  • Tenké struny – bežné kosenie trávy a menších rastlín
  • Silné struny – odstraňovanie hustejšej a tvrdšej vegetácie

 

Struny zoženiete s priemerom od 1,3 mm do 3,5 mm. Pri výbere však okrem účelu venujte pozornosť aj pokynom výrobcu vášho krovinorezu. Ak si totiž zvolíte hrubšiu strunu, ako odporúča výrobca, môže to viesť k opotrebovaniu stroja alebo k vyššej spotrebe paliva. 

 

Rozdelenie podľa dĺžky

Pokiaľ ide o dĺžku struny, neexistuje žiadne zásadné obmedzenie, ktoré by mohlo ohroziť správnu funkciu. Jediná vec, ktorú by ste mali mať na pamäti, je životnosť. Ak totiž nakúpite väčšie množstvo v podobe niekoľkých desiatok metrov, ktoré budete skladovať mnoho rokov, materiál môže postupne stratiť pružnosť. Hoci vo väčšine prípadov ide o odolný plast, zmeny prostredia a teplôt naň, samozrejme, nemajú príliš pozitívny vplyv.

Na druhej strane však počítajte s tým, že žacie struny do krovinorezu sú spotrebný materiál, ktorý pri pravidelnom používaní pomerne rýchlo mizne. Preto je vždy dobré mať pre istotu v zásobe niekoľko metrov.

Teraz už viete, ako si vybrať tú najlepšiu strunu pre váš krovinorez. V našej ponuke žacích strún nájdete mnoho variantov, tvarov a dĺžok, z ktorých si ľahko vyberiete tú pravú. Pokiaľ aj napriek tomu budete mať nejaké otázky týkajúce sa žacích strún, neváhajte nás kontaktovať. Radi vám pomôžeme s výberom.



Zdroj fotografií: Depositphotos.com, Kasumex