Ako si vybrať vodiacu lištu na motorovú pílu

Bez reťaze nie je motorová píla a bez vodiacej lišty zase nie je reťaz. Práve lišta je dôležitou súčasťou, bez ktorej sa pri používaní píly nezaobídete. Zaisťuje bezpečný pohyb reťaze a presný rez a jej správny výber je nevyhnutný pre bezpečnosť práce a životnosť píly. V tomto článku vám poradíme, ako si vybrať správnu vodiacu lištu na motorovú pílu a na ktoré parametre sa zamerať pri jej výbere.

dlzka-listy-motorovej-pily

Vodiaca lišta je jednou z najdôležitejších súčastí motorovej píly. Ako si však vybrať tú správnu?

 

Vodiace lišty podľa typu práce

Aby lišta splnila svoj účel, musí byť nielen dostatočne pevná, ale aj hladká. To umožní plynulý pohyb reťaze a jednoduchú a pohodlnú manipuláciu. Okrem týchto základných požiadaviek však môžete mať aj špecifickejšie požiadavky, a to na základe typu práce, ktorú s pílou vykonávate. Práve preto existuje niekoľko typov vodiacich líšt.

  • Krátke lišty (do 35 cm/14") – sú ľahko ovládateľné a ideálne na presné drobnejšie práce a spracovanie palivového dreva.

  • Stredné lišty (38 – 50 cm/15 – 20") – ponúkajú vyvážený pomer medzi ovládateľnosťou a výkonom a sú vhodné na široké spektrum prác. Patria k najobľúbenejším variantom a sú správnou voľbou, ak s nimi plánujete stínať menšie stromy, rezať stredne hrubé kmene alebo pripravovať palivové drevo.
  • Dlhé lišty (53 cm a viac/21" a viac) – sú vhodné na ťažké a profesionálne práce, pri ktorých je najdôležitejší vysoký rezný výkon. Dlhé lišty sú zároveň ťažšie a ľahko odolajú väčšiemu náporu. Používajú sa najmä na stínanie veľkých stromov a rezanie hrubých kmeňov.

Parametre líšt 

Keď už viete, na aký účel chcete, aby slúžila vodiaca lišta na motorovú pílu, je čas vybrať si tú správnu na základe potrebných špecifík. Preto treba pri výbere poznať niekoľko údajov, ako je päta, rozstup, šírka drážky vodiacej lišty, jej dĺžka a počet článkov reťaze. Tieto parametre ovplyvňujú kompatibilitu lišty s vašou pílou a jej celkový výkon. Práve tieto číselné údaje nájdete v názvoch líšt a v určitej podobe aj v názvoch samotných reťazí. Preto je dobré im vopred porozumieť a ísť tak na istotu.

Päta lišty 

Ide o časť lišty, ktorá sa pripojuje k telu motorovej píly a zabezpečuje jej pevné a stabilné upevnenie. Zvyčajne má táto päta otvory a zárezy, ktoré presne zapadajú do mechanizmu píly. Preto je pri výbere náhradnej lišty dôležité najprv zistiť, či je kompatibilná s konkrétnym mechanizmom. Ideálne je zamerať sa na popisy jednotlivých výrobkov, kde sa vždy dozviete, pre ktoré modely sú lišty určené.

 

Dĺžka lišty

Pravdepodobne najdôležitejším číselným údajom pri výbere lišty je jej dĺžka. A ako sa teda meria dĺžka lišty motorovej píly? To ľahko zistíte zmeraním časti, ktorá vyčnieva von z píly. Stačí, ak pílu položíte na stabilné miesto, vezmete si meter a jednoducho odmeriate vzdialenosť od špičky lišty až po stroj. V mnohých prípadoch vám vyjde jeden z nasledujúcich a najčastejších rozmerov:


Ak je však vaša stará lišta kratšia alebo dlhšia, nezúfajte. Máme totiž k dispozícii lišty s dĺžkou od 25,4 cm až do 105 cm.

 

delka-listy-motorove-pily

Správnu dĺžku vodiacej lišty zmeriate jednoducho metrom. Stačí však odmerať len tú časť, ktorá presahuje telo píly.

 

Rozstup reťaze

Rozstup je vzdialenosť medzi jednotlivými článkami reťaze motorovej píly – konkrétne medzi tromi po sebe nasledujúcimi nitmi reťaze. Tieto údaje vždy nájdete v názve výrobku a bežne sa uvádzajú v palcoch. Preto pri výbere správnej lišty vždy skontrolujte, či tento údaj zodpovedá ako lište, tak aj reťazi, ktorú vlastníte. V ponuke spoločnosti Kasumex nájdete vodiace lišty na motorové píly s rozstupom reťaze:

  • 3/8"
  • .325"
  • 1/4"
  • 404"

vodiaca-lista-s-retazou

Vodiaca lišta a reťaz motorovej píly musia byť kompatibilné.

 

Šírka drážky

Ďalším dôležitým parametrom je šírka drážky, ktorá by mala rovnako ako pri rozstupe sedieť ako vodiacej lište, tak aj reťazi. Drážka slúži na plynulý pohyb reťaze, a preto musí byť dostatočne široká, aby to umožňovala. Ak však bude príliš široká, reťaz môže skĺznuť a môže byť ohrozená bezpečnosť práce. Tento údaj sa pre zmenu uvádza skôr v milimetroch, ale u niektorých výrobcov aj v palcoch. Skúste si údaj zmerať sami alebo ho zistite z pôvodného obalu vašej predtým používanej lišty. Najčastejšie rozmery sú:

  • 1,1 mm (0,043")
  • 1,3 mm (0,050")
  • 1,5 mm (0,058")
  • 1,6 mm (0,063") 

 

Počet článkov

Posledným dôležitým číselným údajom je počet článkov reťaze motorovej píly (niekedy tiež zubov). Tento údaj sa ľahko zistí ich spočítaním po celej dĺžke reťazovej slučky. Hoci je táto informácia dôležitá skôr pre výber samotnej reťaze motorovej píly, môže byť zahrnutá aj pre vodiace lišty. Ich počet sa totiž mení práve v závislosti od jej dĺžky. Počet článkov sa jednoducho označuje číslom a medzi najčastejšie varianty patria reťaze s počtom:

lightbulb

Prečítajte si tiež: Správna reťaz pre motorovú pílu: ako ju vybrať a používať

 

 

Údržba a starostlivosť

Vodiaca lišta je jednou z namáhaných častí, ktoré sa môžu v dôsledku častého používania rýchlo opotrebovať. Pri výraznom opotrebovaní potom hrozí aj poškodenie reťaze a jej odskakovanie od lišty. Preto lištu, reťaz a vodiace koliesko pravidelne čistite a ošetrujte špeciálnym olejom. V prípade výrazného poškodenia lištu rovno vymeňte

V našej ponuke nájdete široký výber vodiacich líšt vrátane špičkových líšt značky Oregon, značky, ktorú profesionáli oceňujú pre svoju kvalitu a spoľahlivosť. Vodiace lišty Oregon sú ideálnou voľbou pre motorové píly značiek Husqvarna, Stihl, Oleo-Mac, Hecht, Dolmar a ďalších. Ponúkame aj originálne lišty priamo od značiek Husqvarna, Stihl a Oleo-Mac, ktoré spolu s lištami Oregon zabezpečia, že vaše píly budú dlho slúžiť a podávať optimálny výkon

 

Na záver

Teraz už viete, na ktoré parametre sa máte zamerať pri výbere novej vodiacej lišty pre vašu motorovú pílu. V podstate je dôležité poznať špecifikácie lišty a presné špecifikácie jej reťaze, ktoré vo väčšine prípadov nájdete buď na obale, alebo v návode na obsluhu. Tieto informácie sú často zobrazené aj v podobe špeciálnych symbolov, ktoré vás informujú o tom, či sú lišta a reťaz navzájom kompatibilné.

Hoci je pri týchto výrobkoch pomerne dosť číselných údajov, to najdôležitejšie sa zvyčajne dozviete priamo z názvu. Konkrétne vás zaujímajú tieto čísla:

navod-na-vyber-vodiacej-listy

Najdôležitejšie parametre, na ktoré by ste sa mali zamerať pri výbere vodiacej lišty.

 

Teraz by už nemal byť žiadny problém vybrať si tú správnu vodiacu lištu na vašu motorovú pílu. Ak si však pri nákupe napriek tomu stále neviete rady, neváhajte nás kontaktovať a my vám radi poradíme. Sme vám k dispozícii aj v prípade ďalších náhradných dielov na motorové píly a ponúkame ich široký sortiment a rozsiahle skladové zásoby.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos, Kasumex