Správna reťaz pre motorovú pílu: ako ju vybrať a používať

Máloktorý domáci majster alebo chalupár sa zaobíde bez motorovej píly. Uľahčí vám prácu napríklad pri príprave dreva na zimu, orezávaní stromov a iných prácach v záhrade. Výber správnej reťaze pre vašu reťazovú pílu je kľúčový, pretože ovplyvňuje jej výkon a účinnosť. V tomto článku sa preto pozrieme na dôležité faktory výberu správnej reťaze pre vašu reťazovú pílu, aby ste pri práci dosiahli maximálny výkon a bezpečnosť.

motorova-pila

Výber správnej reťaze pre vašu reťazovú pílu je veľmi dôležitý.

 

AKO SI VYBRAŤ PÍLOVÚ REŤAZ

Hoci sa reťazové píly vo väčšine prípadov predávajú spolu s reťazou, nadmerné alebo pravidelné používanie môže spôsobiť otupenie reťaze. Ale čo teraz?

Zvyčajne máte dve možnosti - buď sa pokúsite reťaz pre svoju reťazovú pílu nabrúsiť, alebo si jednoducho kúpite novú. Náhradnú reťaz pre reťazovú pílu je veľmi ľahké zohnať a nielenže vdýchne vašej novej píle druhý život, ale pomôže vám tiež opäť dosiahnuť efektívne a bezpečné rezanie. Na čo by ste sa však mali pri výbere správnej reťaze zamerať?

TYP REŤAZCA

V prvom rade si ujasnite, na aký účel budete pílu používať. Nie vždy je to rezanie dreva na záhrade alebo v lese. V skutočnosti sa často používa napríklad aj na rezanie kovových materiálov.

Druhým dôležitým aspektom je značka vašej píly. Rôzne značky reťazových píl sa môžu často líšiť, a hoci reťaze vyzerajú na prvý pohľad veľmi podobne, často dokonca identicky, po vybalení z krabice môžete zistiť, že k vašej píle jednoducho nepasujú.

VEĽKOSŤ REŤAZE

Keď poznáte účel a značku svojej reťazovej píly, mali by ste sa uistiť, že ste si vybrali správnu veľkosť náhradnej reťaze. Je to veľmi dôležité aj z dôvodu správnej kompatibility s pílou. Okrem toho môže použitie nesprávnej reťaze spôsobiť slabý výkon, zvýšenú spotrebu paliva a rýchlejšie opotrebovanie. Dĺžka reťaze by preto mala zodpovedať dĺžke reznej lišty - reťaz musí pokrývať celú dĺžku lišty, ale nesmie sa prekrývať.

TVAR REŤAZE

A do tretice, tvar. Ten má priamy vplyv na výslednú účinnosť práce. Na výber sú dva štandardné tvary:

  • štvorhranná reťaz – vhodná na rezanie čistého dreva na profesionálnej úrovni,
  • okrúhla reťaz – ideálna na profesionálne aj súkromné použitie vďaka jednoduchšej údržbe a schopnosti spracovávať suché alebo znečistené drevo.

 

POČET ČLÁNKOV

V neposlednom rade je veľmi dôležitý aj počet článkov, ktorý sa líši v závislosti od dĺžky tyče, ale aj od konštrukcie píly. Účelom týchto článkov je viesť rez v reťazovej lište. Delia sa na vodiace a spojovacie články, pričom na každom druhom až treťom spojovacom článku je zub. Existuje teda mnoho variantov s počtom článkov od 44 do 98, pričom všetky u nás nájdete.

 retez-na-motorovou-pilu

Existuje mnoho typov a účelov reťazových píl.

 

PREČO NEPODCEŇOVAŤ VÝBER REŤAZCA

Hoci sa výber správnej reťaze môže zdať ako zložitý a zdĺhavý proces, keďže je k dispozícii nespočetné množstvo typov a variantov, z dlhodobého hľadiska sa dôkladný výber určite oplatí. Ak sa trafíte do tej správnej, rapídne znížite prípadné bezpečnostné riziká vyplývajúce z výberu nesprávnej reťaze. Môže napríklad ľahko dôjsť k spätnému rázu, teda situácii, keď píla nekontrolovateľne odskočí späť k používateľovi. Je asi zbytočné uvádzať, aká nebezpečná môže byť reťazová píla pri nesprávnej manipulácii alebo podmienení.

 

Výber reťaze je však veľmi dôležitý aj z hľadiska účinnosti a výkonu, pretože správna reťaz vám výrazne uľahčí prácu, námahu a ušetrí palivo. Okrem toho zabezpečí, že výsledky budú čo najpresnejšie.

V neposlednom rade správny výber reťaze výrazne prispeje k dlhej životnosti vašej reťazovej píly, čo je určite cieľ, ktorý chcete dosiahnuť.

 

ÚDRŽBA, KONTROLA A BEZPEČNOSŤ

Našli jste řetěz, který jste potřebovali? Výborně. Ale jak jej vlastně používat? Ať už jste v oblasti řezání motorovou pilou profíci, nebo jen zapálení chalupáři, vždy stojí za to zopakovat si základní předpoklady pro práci s ní. 

Našli ste reťaz, ktorú ste potrebovali? Skvelé. Ale ako ju vlastne používate? Či už ste profesionál v práci s reťazovou pílou, alebo len vášnivý chalupár, vždy sa oplatí oprášiť si základy.

  • Pred začatím práce vždy skontrolujte, či je píla v dobrom stave a či reťaz, motor a mazací systém nevykazujú žiadne poruchy. Ak sa tak stane, pílu nepoužívajte a obráťte sa na odborníka, ktorý vám odporučí vhodný postup.  
  • Pri práci s pílou vždy používajte ochranné prostriedky, ako sú ochranné okuliare, chrániče sluchu a rukavice (ideálne prilba).
  • Skontrolujte tiež, či sa v pracovnom priestore nenachádzajú deti alebo zvieratá a či máte okolo seba dostatok priestoru na vykonanie potrebnej manipulácie.

 

 motorova-pila-v-provozu

Pri používaní reťazovej píly si dávajte pozor na prsty.

 

ČO OSTATNÉ NÁSTROJE

Reťaz však nie je jediná vec, ktorá zabezpečí dlhú životnosť vašej reťazovej píly a jej správnu funkčnosť. Ide o pomerne zložitý mechanizmus, ktorý si vyžaduje množstvo súčiastok, z ktorých všetky pravdepodobne jedného dňa zlyhajú. Našťastie aj tú najmenšiu súčiastku nájdete v našom e-shope Kasumex, kde vám v prípade potreby radi poradíme.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com