Ako správne udržiavať a čistiť motorovú pílu

Motorové píly rozhodne nepatria medzi zariadenia, ktoré zostávajú dlho čisté. Sú to totiž skutoční pracanti a nemajú problém sa zašpiniť. Na tom by nebolo nič zlé, ale práve nečistoty usadené na píle v podobe zvyškov rastlín, živice, pilín alebo prachu, vedia spôsobiť problémy. Stačí ju však len pravidelne a správne čistiť a môže vám aktívne a bezpečne slúžiť dlhé roky. Preto vám v tomto článku predstavíme postup a ukážeme, ako rýchlo a efektívne čistiť pílu.

udrzba-motorove-pily

Pri pravidelnom používaní motorovej píly je kľúčová jej správna a pravidelná údržba a čistenie.

 

Príprava a kontrola píly

Skôr ako sa vrhnete na pílu s handričkami a čistiacimi prostriedkami, najprv sa uistite, že je všetko zaistené a práca s pílou je bezpečná. Prvým a najdôležitejším krokom je skontrolovať, či je píla vypnutá a počas údržby nemôže dôjsť k jej spusteniu. To sa však líši v závislosti od typu píly.

  • Elektrická píla – stačí ju odpojiť od elektrickej siete.
  • Akumulátorová píla – je potrebné vybrať akumulátor a aktivovať brzdu reťaze.
  • Benzínová píla – musíte vypnúť motor a aktivovať brzdu reťaze.

 

Ďalej treba skontrolovať, či je motor píly dostatočne vychladnutý. Pri manipulácii s horúcou pílou sa totiž môžete nepríjemne popáliť, preto je lepšie po jej vypnutí chvíľu počkať. Ak chcete mať naozaj istotu, že pri čistení nedôjde k žiadnemu úrazu, odporúčame vám pracovať s ochrannými pomôckami, ako sú okuliare alebo rukavice.

Počas tohto procesu venujte chvíľu aj kontrole ostrosti a napnutia reťaze a funkčnosti brzdy reťaze, ktorá môže predstavovať značné riziko, ak nie je správne namontovaná.

 

Postup čistenia motorovej píly

Pred samotným čistením motorovej píly je potrebné ju najprv trochu rozobrať, aby ste sa mohli ľahko dostať do každého záhybu. Špina a nečistoty sa totiž rady držia na miestach, kam oko bežne nedovidí, preto je potrebné si prácu trochu uľahčiť.

To sa dá dosiahnuť najmä odstránením plastových krytov alebo opatrným odstránením lišty s reťazou. Na píle je však oveľa viac dielov, ktoré môžete odmontovať. Ale akonáhle demontujete aspoň tieto časti, môžete začať so skutočným čistením. Nižšie vám opíšeme, ako postupovať a ako zaobchádzať s jednotlivými časťami a komponentmi.

priprava-na-udrzbu-motorove-pily

Pamätajte na to, že pri práci s motorovou pílou je bezpečnosť vždy na prvom mieste.

 

Kryt valca a štartéra

Sú to práve plastové kryty, pod ktorými sa často skrýva najviac nečistôt. Najmä rôzna zmes pilín, prachu a oleja. A hoci sú tieto nečistoty odolné, ich odstránenie nie je vôbec zložité. Stačí totiž len trochu mechanickej práce, univerzálny čistiaci prostriedok a handrička, s ktorou odstránite nečistoty zo všetkých kútov. Dávajte si však pozor na používanie ostrých alebo kovových nástrojov, ktoré by mohli poškodiť plast krytu. V prípade, že k takému poškodeniu dôjde a vy by ste chceli, aby bola vaša píla pekná aj na pohľad, môžete si jednoducho rovno kúpiť nový kryt valca alebo kryt štartéra.

Reťaz

Hneď ako máte dostatočne očistený plastový kryt, prichádza na rad reťaz a jemný štetec, s ktorým môžete postupovať článok po článku. Potom odporúčame ošetriť reťaz špeciálnym minerálnym olejom na reťaz, ktorý zabráni jej korózii a zhrdzaveniu a zároveň zabezpečí jej vynikajúci výkon aj v náročných podmienkach. Môže sa tiež stať, že počas údržby motorovej píly zistíte, že je pílová reťaz tupá a potrebovala by nabrúsiť alebo vymeniť. Ak sa rozhodnete vziať brúsenie do vlastných rúk, postupujte podľa návodu: Ako naostriť reťaz píly. V opačnom prípade si rovno kúpte novú reťaz.

Vodiaca lišta

Samotné čistenie reťaze však zďaleka nestačí. Ak totiž nebudete venovať pozornosť aj vodiacej lište a pílu uvediete do prevádzky, všetky nečistoty z lišty sa prenesú späť na reťaz. Najmä piliny a olej sa rady usadzujú v drážkach lišty a môžu zabrániť hladkému pohybu reťaze. Aj v tomto prípade si zoberte na pomoc napríklad tupé drievko, ktorým z lišty všetko dôkladne odstránite. Súčasťou líšt je aj mazací kanálik, ktorý by sa nemal za žiadnu cenu upchať. Preto sa uistite, že je správne priechodný a v jeho blízkosti sa nenachádzajú žiadne nečistoty.

V dôsledku zvýšeného opotrebovania sa môžu objaviť v spodných častiach lišty aj otrepy. A keďže obvod lišty by mal byť úplne hladký, skúste ho pomocou jemného pilníka opatrne zarovnať. Ak je však lišta už príliš opotrebovaná, je najlepšie zaobstarať si novú, najmä z bezpečnostných dôvodov.

kontrola-motorove-pily

Funkčná vodiaca lišta je veľmi dôležitá pre správny chod motorovej píly.

 

Motor a telo píly

Súčasťou pravidelnej údržby a čistenia motorovej píly by mala byť aj starostlivosť o jej motor, ktorý zabezpečí jej optimálny výkon a dlhú životnosť. Jednou z častí motora, ktorá sa najviac znečisťuje, sú rebrá valcov. Ak sa v dôsledku znečistenia zalepia, píla prestane mať schopnosť dostatočného chladenia a môže dôjsť k jej zadretiu. Riešením je preto ich šetrné očistenie pomocou mäkkej kefy, ktorá nepoškodí ich špeciálny povrch. 

V motore sa nachádza aj karburátor, na ktorý je najlepšie použiť priamo čistič na karburátory obsahujúci zmes rozpúšťadiel určených na dôkladné odstránenie mastnoty a odolných a usadených nečistôt. 

Zapaľovacia sviečka

Treba skontrolovať aj zapaľovaciu sviečku motorovej píly. S čistením to však nemusíte preháňať, pretože jej životnosť je asi len mesiac aktívneho používania. Preto ju stačí iba vybrať pomocou kľúča na zapaľovacie sviečky, jemne očistiť kefkou alebo handričkou a opatrne naskrutkovať späť na miesto. Ak je sviečka sčernetá, signalizuje to potrebu jej výmeny. Preto ak používate pílu pravidelne, zaobstarajte si hneď viac zapaľovacích sviečok a majte ich kedykoľvek poruke.

zapalovaci-svicka-motorove-pily

Zapaľovacie sviečky nemajú príliš dlhú životnosť a treba ich často kontrolovať.

 

Palivový filter

Pri údržbe venujte pozornosť aj palivovému systému, ktorý sa skladá z palivových hadičiek a palivového filtra, a ktorý sa často a rád zanáša alebo upcháva. Preto skontrolujte ich priechodnosť a v prípade potreby ich vymeňte za nové. Nepriechodný systém totiž zabráni správnemu prúdeniu paliva do karburátora, čo môže mať nepriaznivý vplyv na jeho funkčnosť.

Vzduchový filter

Jednou z posledných súčastí motorovej píly, ktorej správna funkčnosť závisí od jej čistoty, je vzduchový filter. Na jeho pravidelné čistenie alebo výmenu by ste naozaj nemali zabúdať, pretože jeho znečistenie predstavuje pre pílu veľké riziko. Vzduch sa totiž nasáva do motora cez filter odstraňujúci nečistoty, ktoré by mohli poškodiť motor. A práve znečistený alebo zle vyčistený filter je jedným z najčastejších dôvodov, prečo sa píla nechce naštartovať.

Do určitej chvíle môžete vzduchový filter od nečistôt jednoducho vyfúkať alebo vyklepať a jemne utrieť. Je to však taký komponent píly, ktorý nemá príliš dlhú životnosť, a jeho výmena stojí minimum peňazí a úsilia. Preto ak motorovú pílu používate pravidelne, odporúčame vám, aby ste sa zásobili náhradnými vzduchovými filtrami a v prípade potreby ho mohli jednoducho vymeniť.

vzduchovy-filtr-motorove-pily

Vzduchový filter je jedným z komponentov, ktoré si vyžadujú pravidelnú výmenu.

 

Prečo je dôležité pílu pravidelne čistiť?

Teraz už viete, ako postupovať pri čistení tých najdôležitejších častí píly. V ideálnom prípade by ste sa mali venovať aspoň minimálnej údržbe po každom použití. Aj keď nie je nutné pílu hneď rozoberať, určite neurobíte chybu, ak pred jej uložením odstránite vlhkou handričkou aspoň tie najhrubšie nečistoty. 

Vyššie uvedené postupy sú zamerané skôr na dôkladnejšie čistenie, ktoré už zaberie nejaký čas. Ak však chcete, aby vám vaša píla slúžila čo najdlhšie, dbajte na jej pravidelnú údržbu – v ideálnom prípade aspoň raz za 3 mesiace a potom pred zimnou prestávkou. Píla sa vám odvďačí nielen dlhou životnosťou, ale ponúkne aj:

  • Bezpečnosť – znečistená píla totiž môže viesť k nebezpečným situáciám, ako je zaseknutie reťaze alebo prehriatie motora.
  • Výkon – čistá píla pracuje efektívnejšie a poskytuje lepší rezný výkon. Znečistenie môže spôsobiť zníženie výkonu a predĺžiť čas potrebný na dokončenie práce.
  • Úsporu paliva – čistý karburátor a vzduchový filter zaisťujú optimálnu zmes paliva a vzduchu, čo znižuje spotrebu paliva.

 

 

V e-shope spoločnosti Kasumex nájdete nielen nástroje na správne a efektívne čistenie, ale aj kompletný sortiment náhradných dielov na motorové píly, ktoré vám pomôžu zabezpečiť ich dlhodobú skvelú kondíciu. Avšak aj v prípade úplne novej píly sme vám k dispozícii. V ponuke máme totiž aj motorové píly Husqvarna, s ktorými bude radosť pracovať. V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať


Zdroj fotografií: Depositphotos