Ako vymeniť olej v kosačke

Aby vám kosačka dobre a dlho slúžila, je potrebné sa o ňu pravidelne starať. To zahŕňa nielen čistenie nožov, krytov a ostatných častí stroja, ale aj výmenu oleja. V nasledujúcom článku uvádzame podrobný návod na výmenu oleja.

Muž doplňuje olej do sekačky

Výmena oleja v kosačke zabezpečí, že stroj bude fungovať správne a dlho.

 

PRAVIDELNÁ ÚDRŽBA PRE DLHÚ ŽIVOTNOSŤ KOSAČKY 

Prečo je dôležité pravidelne meniť olej v kosačke? Je to nevyhnutná údržba, ktorú vyžaduje prakticky každý motorový stroj. Zaručí to jeho dlhú životnosť a správne fungovanie. Pri používaní stroja sa do oleja dostávajú rôzne nečistoty a zlúčeniny, ktoré vznikajú napríklad pri spaľovaní paliva v motoroch, a spôsobujú jeho znehodnotenie.

Aj zvyšky oleja môžu poškodiť motor kosačky, najmä počas zimy alebo keď sa kosačka dlhší čas nepoužíva.

VÝMENA OLEJA V KOSAČKE BEZ FILTRA KROK ZA KROKOM  

  1. Najprv zahrejte motor kosačky tak, že ho necháte niekoľko minút bežať. Zahriatie oleja uľahčí vytiahnutie všetkej kvapaliny zo stroja.
  2. Očistite oblasť okolo plniaceho otvoru čistou handričkou.
  3. Pripravte si nádobu na zachytenie starého oleja.
  4. Odstráňte uzáver plniaceho otvoru, nakloňte kosačku na jednu stranu a starý olej vylejte do pripravenej nádoby. S týmto krokom neponáhľajte a počkajte, kým z kosačky nevytečie všetka kvapalina. Ak má vaša kosačka plniace hrdlo, uľahčí vám to prácu a olej môžete vypustiť priamo z motora cez neho.
  5. Do zásobníka nalejte nový olej. Pri dopĺňaní pravidelne kontrolujte hladinu pomocou meradla, aby ste zabránili preliatiu.
  6. Uzatvorte plniaci otvor viečkom a máte hotovo.

 

VÝMENA OLEJA V KOSAČKE S FILTROM KROK ZA KROKOM 

  1. Nejprve zahřejte motor sekačky tím, že ji na pár minut uvedete do provozu. Díky zahřátí paliva bude snazší dostat veškerý starý olej ze stroje pryč.
  2. Očistěte okolí plnicího otvoru čistou tkaninou.
  3. Připravte si malou nádobku, která se vejde pod olejový filtr
  4. Jakmile odšroubujete olejovou zátku, starý olej se vypustí. 
  5. Těsnění nového filtru potřete olejem, což zajistí lepší těsnost.
  6. Namontujte nový olejový filtr namísto starého a pevně jej utáhněte. 
  7. Doplňte nový olej do sekačky a máte hotovo. 
  8. Najprv zahrejte motor kosačky tak, že ho necháte niekoľko minút bežať. Zahriatie paliva uľahčí dostať zo stroja všetok starý olej.
  9. Očistite oblasť okolo plniaceho otvoru čistou handričkou.
  10. Pripravte si malú nádobu, ktorá sa zmestí pod olejový filter.
  11. Hneď ako odskrutkujete olejovú zátku, starý olej vytečie.
  12. Tesnenie nového filtra natrite olejom, ktorý zabezpečí lepšie utesnenie.
  13. Namontujte nový olejový filter na miesto starého a pevne ho utiahnite.
  14. Doplňte do kosačky nový olej a máte hotovo.

 

AKO ČASTO MENIŤ OLEJ V KOSAČKE NA TRÁVU 

V návode dodanom s kosačkou na trávu sa dozviete, aký typ oleja je vhodný pre váš stroj a ako často ho treba meniť. Pri väčšine strojov je to potrebné každých 20 až 50 hodín prevádzky. V každom prípade by ste mali olej meniť aspoň raz ročne. Údržbu stroja môžete vykonať na jar pred začatím práce na záhrade alebo ešte lepšie na jeseň, aby ste kosačku zazimovali v perfektnom stave.

Muž s kloboukem na zahradě dolévá olej do sekačky

Olej v kosačke by ste mali meniť aspoň raz ročne.

DÁVAJTE POZOR NA PREBYTOČNÝ OLEJ V KOSAČKE 

Príliš veľa oleja v kosačke môže poškodiť motor a v prípade úniku môže poškodiť aj ostatné časti kosačky. V takom prípade sa odporúča prebytočný olej z kosačky vypustiť. 

Olej zozbierajte do vhodnej nádoby a kosačku dôkladne vyčistite. V kosačke s olejovým filtrom po vypustení oleja vymeňte filter za nový. Ak však kvapalina už vytiekla do vnútra kosačky, opravu prenechajte odborníkovi.

Preplneniu kosačky olejom môžete predísť tak, že si prečítate návod na doplnenie oleja do kosačky a pri plnení použijete meradlo.

AKO SA ZBAVIŤ POUŽITÉHO OLEJA Z KOSAČKY

 

Nový olej je v kosačke, starý olej sa vypustí do nádoby. Ako teraz naložíte s použitou kvapalinou? Najjednoduchší a najekologickejší spôsob je odovzdať použitý olej do zberného dvora. Väčšina z nich prijíma aj nebezpečný odpad. Nezabudnite sa vopred informovať, ktoré dni je zberný dvor vo vašej obci otvorený a či je potrebné platiť nejaké poplatky.

Rozhodne nevylievajte olej do záhrady alebo do kanalizácie. Nielenže ide o neekologickú likvidáciu odpadu, ale hrozí za ňu aj pokuta.

Teraz už viete, ako meniť olej v kosačke, ako často je to potrebné a ako postupovať pri prelievaní alebo výmene oleja v stroji s olejovým filtrom. Olej do kosačky si môžete pohodlne kúpiť v e-shope Kasumex. Prajeme vám hromadu dokonale pokosenej trávy.

Zdroj fotografií: Depositphotos.com