Miešanie benzínu s olejom: aký je správny pomer do motorovej píly a krovinorezu?

Motorové píly, krovinorezy a občas aj kosačky sú poháňané dvojtaktnými motormi. Tie ku svojmu chodu potrebujú palivovú zmes, ktorá sa skladá z oleja a benzínu. Každý motor ale vyžaduje iný pomer riedenia. Neviete si s tým rady, ako kvapaliny správne namiešať? Miešanie benzínu s olejom nie je totiž žiadna veda. Prinášame vám podrobný návod, vďaka ktorému zistíte, aký pomer je pre váš stroj ten pravý.

motorova-pila-s-olejem

Do záhradnej techniky s dvojtaktným motorom je potrebné naliať presne namiešanú zmes benzínu s olejom.

Ako funguje dvojtaktný motor 

Dvojtaktný motor je piestový spaľovací motor, u ktorého prebieha prívod zápalnej zmesi pomocou piestov a kanálov. Pracovný cyklus prebehne za jednu otáčku kľukového hriadeľa. Dvojtaktné motory majú na rozdiel od štvortaktných motorov, ktorými je vybavená väčšina automobilov, nižšiu účinnosť, ale môžu mať vyšší výkon. To je spôsobené tým, že za rovnaký čas dôjde k dvojnásobku počtu pracovných cyklov. Vďaka ich jednoduchšej konštrukcii sú dvojtaktné motory ľahšie.

Mazanie dvojtaktného motora prebieha pomocou zmesi benzínu s olejom, kvôli čomu dochádza k produkcii väčších emisií ako u toho štvortaktného. Stroj s dvojtaktným motorom už preto na ceste len tak nestretnete. Svoje využitie ale stále nachádza pri záhradnej technike. Z konštrukčných a výkonnostných dôvodov je súčasťou krovinorezov, motorových píl a niektorých kosačiek.


Kvalitný olej je základ

Predtým, ako si popíšeme, aký je správny pomer miešania benzínu s olejom a ako ho namiešať, je dôležité povedať, aký olej do krovinorezu, kosačky alebo píly zaobstarať. Pri výbere sa vždy riaďte tým, čo je napísané v návode k stroju. Tam by ste sa mali dozvedieť informácie o tom, aký typ oleja bude pre váš stroj vhodný. V motore totiž zohráva zásadnú úlohu a pokiaľ siahnete po nevhodnom type alebo značke, môže dôjsť k poškodeniu vášho záhradného stroja alebo k skráteniu jeho životnosti.

Pre dvojtaktné motory je potrebné vyberať také oleje, ktoré sú priamo určené na miešanie s benzínom. Spravidla bývajú označené ako M2T alebo 2T. Ďalšou pomôckou pre vás môže byť to, že medzi ne rozhodne nepatria žiadne oleje určené pre osobné automobily.

liti-kapaliny-do-nadrze

Aby stroj dobre a dlho fungoval, je nutné používať kvalitný neodstatý olej.



Aké sú pomery miešania benzínu a oleja

Každý stroj vyžaduje špecifický pomer riedenia benzínu s olejom, ktorý by ste mali vždy nájsť v priloženom návode alebo na viečku od nádrže. Väčšinou ide o pomery 1:25, 1:30, 1:40 alebo 1:50.

Napríklad pokiaľ je v manuáli odporúčané riediť benzín olejom v pomere 1:25, znamená to, že na 25 litrov benzínu potrebujete 1 liter oleja. V prepočte na jeden liter benzínu do neho bude nutné priliať 40 ml oleja. Aby pre vás boli výpočty čo najjednoduchšie, prikladáme prehľadnú tabuľku pomerov riedenia kvapalín.


Tabuľka pomerov riedenia benzínu s olejom pre dvojtaktné motory

 

Pomer 

Benzín 

Olej

1:25

1 l, 2 l 

40 ml, 80 ml

1:30

1 l, 2 l 

33 ml, 66 ml

1:40

1 l, 2 l 

25 ml, 50 ml

1:50

1 l, 2 l 

20 ml, 40 ml

 

Ako správne miešať benzín s olejom

Kvapaliny je pred naliatím do stroja vždy najskôr nutné zmiešať v samostatnej nádobe. Môžete si nachystať napríklad kanister. Ako prvý do neho nalejte olej a až potom benzín, uzavrite ho a jemne pretrepte. Daný pomer dodržujte vždy presne, pri použití menšieho množstva oleja totiž môže dôjsť k zadretiu alebo inému poškodeniu motora a pri väčšom množstve sa zase bude zo stroja viac dymiť.

Aby ste motorovú pílu alebo krovinorez udržali v čo najlepšej kondícii, je dobré do nádrže liať neodstaté tekutiny. Preto je lepšie zmes miešať v menšom množstve alebo zvyšok dobre uchovať. Časom totiž olej stráca svoju účinnosť. Ak sa vám aj tak podarí namiešať zmesi viac, nechajte ju v uzavretej nádobe a použite najneskôr za pol roka (to isté platí aj pre samotný olej).

Všetky kvapaliny je tiež potrebné pravidelne vymieňať, a to minimálne raz ročne. Po zime sa preto pustite do údržby záhradnej techniky a nechajte olej s benzínom zo stroja samovoľne vytiecť. Zvyšnú alebo starú zmes, ktorú už nevyužijete, odvezte zlikvidovať na zberný dvor.

nalevani-kapaliny-do-kanystru

Zmes oleja s benzínom si pripravte v kanistri pred naliatím do nádrže stroja.


Alkylátový benzín miešať nemusíte

Pokiaľ nechcete mať starosti s miešaním správneho pomeru benzínu a oleja, kúpte pre svoj záhradný stroj alkylátový benzín. Ide o benzín, ktorý obsahuje 2 % biologicky odbúrateľného oleja. Takto predpripravenú zmes môžete rovno liať do nádrže krovinorezu alebo motorovej píly.

Teraz už viete všetko o správnom miešaní benzínu s olejom do dvojtaktných motorov krovinorezov a motorových píl. Rôzne druhy kvalitných olejov nájdete pohromade na našom e-shope. Pri akýchkoľvek otázkach sa na nás neváhajte obrátiť.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com