Ako naštartovať motorovú pílu a čo robiť, keď nejde naštartovať

Motorové píly sú jedným z najväčších pomocníkov v oblasti záhradnej a lesnej techniky. Sú totiž veľmi výkonné a s ľahkosťou zvládnu rôzne terény a podmienky. Navyše nemusia byť zapojené do elektrickej siete, takže ich môžete vziať so sebou aj do tých najodľahlejších končín. Keď však zistíte, že vaša motorová píla nejde naštartovať, nie je to práve príjemný pohľad. V tomto článku vám poradíme, čo robiť v takýchto prípadoch a kde je zakopaný pes. 

startovanie-motorovej-pily

Muž sa snaží naštartovať motorovú pílu

 

Ako správne naštartovať motorovú pílu

Ak práve začínate ako záhradník a prvýkrát držíte v ruke motorovú pílu, možno stačí len trochu cviku. Vždy by ste si mali najprv prečítať návod na obsluhu a až potom skúsiť pílu naštartovať. Len čo máte návod preštudovaný, uistite sa, že sa píla nachádza v bezpečnej polohe na zemi alebo medzi nohami a že okolo nej ani pod ňou nie sú žiadne prekážky. Skontrolujte aj stav paliva a v prípade potreby ho doplňte. Ešte pred samotným naštartovaním nezabudnite aktivovať brzdu reťaze zatlačením jej rukoväte dopredu a odstránením jej ochranného krytu. Potom už všetko závisí od typu stroja a jeho vybavenia. 

  1. Ak má vaša píla dekompresný ventil, pred štartom ho stlačte. 

  2. To isté platí aj pre palivové čerpadlo, ale mali by ste ho stlačiť niekoľkokrát za sebou a sledovať, ako palivo vstupuje do karburátora.

  3. Na niektorých modeloch sa ešte stále môžete stretnúť so sýtičom, ktorý treba pred štartom tiež stlačiť. 

  4. Potom už nezostáva nič iné, ako ťahať za rukoväť štartovacej šnúry tak dlho, kým motor nenaskočí. 

  5. Vypnite sýtič a opäť zatiahnite za štartovaciu šnúru. 

  6. V tomto okamihu by mala byť motorová píla úplne naštartovaná a pripravená na prevádzku.

 

Každý model alebo značka motorovej píly je však iná a môže si vyžadovať iný spôsob štartovania. Aj to je dôvod, aby ste si vždy najprv pozorne preštudovali návod na obsluhu. 

ako-nastartovat-pilu

Pred samotným naštartovaním motorovej píly je potrebné vykonať niekoľko úkonov.

Čo robiť, keď sa motorová píla nedá naštartovať?

Skúšali ste postupovať podľa návodu, ale nič sa nedeje? Alebo sa vám pílu podarilo naštartovať, ale nejde do otáčok alebo sa jej naopak neotáča reťaz? Potom to pravdepodobne signalizuje nejaký problém. Skôr ako sa však vyberiete do prvého servisu, skúste najprv zistiť, či poruchu nespôsobila niektorá z týchto najčastejších príčin. Niekedy totiž stačí venovať súčiastkam len trochu času a starostlivosti a vaša píla môže byť zase ako nová. Inokedy však, bohužiaľ, nezostáva nič iné, len ju úplne vymeniť.

Palivo 

Medzi najčastejšie problémy jednoznačne patria problémy s palivom. V porovnaní s autom alebo motocyklom je totiž potreba píly trochu iná. Často ju poháňa dvojtaktný motor a na svoj chod potrebuje správne namiešaný pomer palivovej zmesi z oleja a benzínu. Môže sa však stať aj to, že palivový koktail je namiešaný správne, ale píla napriek tomu neštartuje. Môže to spôsobiť vek paliva. Preto skúste zmes vyliať a doplniť novú.

Vzduchový filter

Ďalším častým vinníkom neštartujúcej motorovej píly býva vzduchový filter. Často ho však stačí len vybrať, vyčistiť a skontrolovať, či je dobre priepustný, a bude tak nasávať dostatočné množstvo vzduchu. Ak je filter špinavý, umyte ho v mydlovej vode a nechajte ho dobre vyschnúť alebo ho vymeňte za nový.

Palivový filter

Prakticky to isté platí aj pre palivový filter, ktorý, ak je zanesený, môže spôsobiť zlý prísun paliva pri vysokých otáčkach a zapríčiniť tak problémy aj so samotným štartovaním. Preto ho skúste vyčistiť alebo si rovno zaobstarajte nový

Zapaľovacia sviečka

Problém so štartovaním píly môže spôsobiť aj zanesená alebo chybná zapaľovacia sviečka, ktorá v žiadnom prípade nesmie byť príliš znečistená karbónom alebo čiernymi sadzami, najmä v okolí elektród. Tie by nemali byť od seba vzdialené viac ako 0,5 mm. Zapaľovaciu sviečku možno ľahko vybrať pomocou kľúča na sviečky. Potom ju stačí jemne očistiť kefkou alebo brúsnym papierom a vrátiť späť na svoje miesto. Ak sa však ani po očistení a vysušení neobjaví vo sviečke iskra, jednoducho ju vymeňte za novú. 

Karburátor

Existuje veľa dôvodov, prečo motorová píla neštartuje alebo se jej neotáča reťaz. Ako posledný však spomenieme problém so zaneseným alebo zle nastaveným karburátorom. Ten vytvára zápalnú zmes pre motor v potrebnom množstve a pomere, a ak s ním niečo nie je v poriadku, môže spôsobiť práve problémy so štartovaním. 

To isté platí aj pre pumpičky na karburátory, ale v prípade ich poškodenia nezostáva nič iné, ako ich úplne vymeniť.

 

motorova-pila-sa-neda-nastartovat

Vyskúšali ste všetko, ale pílu sa vám nedarí naštartovať. Možno je čas na jej výmenu.

 

Rada na záver

Ak žiadny z vyššie uvedených krokov nepomôže, máte v podstate dve možnosti. Buď priamo navštíviť autorizovaný servis alebo odborníka, ktorý vykoná potrebnú diagnostiku a problém odstráni sám, alebo si rovno kúpiť novú pílu. V e-shope Kasumex nájdete nielen všetky náhradné diely na motorové píly, ale aj vybrané modely nových motorových píl Husqvarna, ktoré vám budú spoľahlivo slúžiť dlhé roky.



Zdroj fotografií: Depositphotos