Posezónny servis záhradných zariadení

Na konci sezóny kosenia bude mať vaša kosačka a ostatné záhradné zariadenia dlhú zimnú prestávku. Tá si však vyžaduje náležitú starostlivosť, inak môžu nahromadené nečistoty a zvyšky paliva spôsobiť značné škody. Ak chcete, aby vaše stroje vydržali čo najdlhšie a naďalej spoľahlivo fungovali, je potrebná pravidelná údržba. Stručne povedané, posezónny servis záhradnej techniky je nevyhnutný.

posezonni-servis-zahradni-techniky
Zaujíma vás, ako zazimovať kosačku na trávu a iné záhradné vybavenie? V tomto článku vám všetko vysvetlíme.

 

Pred príchodom zimy by ste mali kosačku alebo krovinorez pripraviť na zimnú sezónu. Drobné údržbárske práce na jeseň zabezpečia, že vaše stroje budú po zimnej prestávke v najlepšom stave a že novú sezónu začnú pripravené s vami. Údržbu záhradnej techniky nenechávajte na jar. Skontrolujte ho ešte pred zazimovaním.

PREČO NEPODCEŇOVAŤ SEZÓNNU ÚDRŽBU

Záhradné kosačky alebo krovinorezy patria k drahším položkám na zozname záhradného náradia, preto je zrejmé, že chcete, aby vydržali čo najdlhšie. Hoci ich údržba nie je najzábavnejšia, z dlhodobého hľadiska sa určite oplatí investovať do nej niekoľko hodín ročne - buď svojpomocne, alebo prostredníctvom profesionálneho servisu.

Ďalším dôvodom je udržanie výkonu a spotreby strojov na úrovni, na ktorú ste zvyknutí. Ak podceníte pravidelný servis, stroj môže časom začať spotrebovávať viac paliva alebo energie, čo vás bude stáť viac peňazí.

Pravidelnou údržbou máte tiež šancu zabrániť korózii vybraných častí záhradnej techniky a časom aj možnosti, že jedného dňa stroj vôbec nenaštartujete.

 

ČISTENIE STROJA JE NEVYHNUTNÉ

Chcete, aby vaša záhradná technika bola dobre pripravená na zimný odpočinok ešte predtým, ako ju uložíte do garáže alebo kôlne? Potom najprv dôkladne vyčistite nielen vonkajšok, ale aj vnútorné kryty alebo pracovné časti stroja.

Dôležité je tiež dôkladne očistiť stroj od trávy, nečistôt a iných zvyškov. Zvyšky trávy prilepené na výfuku alebo v studených rebrách dôkladne odstráňte drevenou alebo plastovou špachtľou. Vždy si vezmite k ruke návod na obsluhu a postupujte presne podľa pokynov.

Stroj musí byť pred akoukoľvek manipuláciou odpojený od elektrickej siete, aby nedošlo k poraneniu. Pri používaní vody na čistenie postupujte tiež mimoriadne opatrne. Mohla by sa dostať do motora, elektroinštalácie, tesnení alebo ložísk krovinorezov, záhradných traktorov alebo kosačiek.

zazimovani-zahradni-techniky
 Správne udržiavané záhradné vybavenie vydrží dlhšie.

DÔKLADNEJŠIA ÚDRŽBA ZÁHRADNÉHO VYBAVENIA

Po vyčistení skontrolujte všetky pohyblivé časti, ako sú káble, ložiská, rôzne kĺby, tyče atď., a podľa potreby ich namažte. Skontrolujte skrutky, vruty a iné upevňovacie prvky, dotiahnite tie, ktoré sú uvoľnené, a tiež si všimnite, či sú spoje v poriadku a materiály do seba správne zapadajú.

V prípade kosačiek skontrolujte aj stav noža. Odborníci odporúčajú ostrenie približne po dvadsiatich piatich hodinách prevádzky. Niektorí zručnejší používatelia si môžu nôž naostriť sami pomocou brúsky, ale problém potom môže nastať so správnym vyvážením, ktoré je veľmi dôležité pre optimálne kosenie. Preto ak si netrúfate na ostrenie sami, mali by ste radšej navštíviť autorizovaný servis.

Ak má stroj opotrebovaný alebo prasknutý klinový remeň, môže byť potrebná jeho výmena. Kosačky alebo traktory potrebujú aj pravidelnú výmenu oleja, kontrolu filtrov, ich vyčistenie alebo prípadnú výmenu. Na príslušných strojoch skontrolujte aj vzduchový filter, vyčistite ho spôsobom, ktorý zodpovedá jeho materiálu, a ak je poškodený, vymeňte ho. Len tak sa zabezpečí nižšia spotreba paliva a nižšie emisie výfukových plynov.

Nezabudnite na čistenie motora. Počas sezóny sa naň nalepí veľa prachu, pilín, kúskov rastlín a iných nečistôt, ktoré bránia účinnému chladeniu motora.

 

AKO A KDE SKLADOVAŤ ZÁHRADNÉ VYBAVENIE

Po servise uložte zariadenie na bezpečné miesto. Preto si vyberte suchý priestor, ktorý umožňuje skladovanie zariadenia v pracovnej polohe. Len tak sa zabráni úniku prevádzkových náplní. Na tieto účely bez problémov postačí garáž alebo pivnica, kde prístroj nie je vystavený dažďu, vetru a iným vplyvom. Potom ho tiež zakryte ochranným krytom alebo plachtou, aby ste ho počas hibernácie chránili pred prachom alebo iným znečistením.

A ČO OLEJ?

V prípade strojov so spaľovacími motormi odstráňte všetko palivo z nádrže. Biologické zložky by sa po niekoľkých týždňoch rozložili a upchali by palivový systém. Ak však chcete palivo v nádrži ponechať aj cez zimu, odporúčame do benzínu pridať stabilizátor, ktorý neobsahuje biosložky, neviaže vlhkosť a môže zabrániť upchávaniu motora. Je preto vhodný na konzerváciu strojov počas dlhšej odstávky.

Možno sa stretnete aj s názorom, že pred uskladnením záhradnej techniky na zimu by ste mali vymeniť olej, aby ste sa na jar vyhli prípadným problémom. Vopred však zvážte, či je to naozaj nevyhnutná investícia. Nízke teploty totiž môžu spôsobiť kondenzáciu vodných pár do oleja, čo môže následne spôsobiť jeho znehodnotenie. V takom prípade by bolo rozumné nechať výmenu oleja na jar.

Samozrejme, radi vám poradíme pri zazimovaní vašej záhradnej techniky alebo pri nákupe náhradných dielov. Chceme, aby vám vaše stroje slúžili čo najdlhšie a v ideálnom prípade čo najlepšie. KASUMEX jje tu pre vás.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com